Terapia iertării sau cum poți elimina balastul negativităților din viața ta

Terapia iertării sau cum poți elimina balastul negativităților din viața ta

posted in: Psihoterapie Adulti | 1

Când eram mică, foloseam des cuvintele ”îmi pare rău”, ”iartă-mă” și ”te iubesc”. Iar lumea aceasta devenea, astfel, suportabilă și acceptabilă. Inocența și nepervertirea morală/mentală facilitau comportamentul proiertare și proiubire. Observ și la Horia, băiețelul meu, aceleași obisnuințe instinctive. Le numesc ”instinctive” pentru că vin în conștiința noastră dincolo de considerente raționale și dincolo de educație.
Când am citit prima dată despre terapia iertării, sau tehnica ho’oponopono, așa cum se mai numește, am vibrat emoțional, pentru că mi-a reactivat amintiri vechi, pline de candoare despre un Eu care iubea și ierta cu ușurință, deși fusese supus încă de timpuriu la evenimente stresante sau traumatizante.

Am recunoscut în tehnica aceasta terapeutică, respectiv în filosofia aceasta de viață, un adevăr irefutabil. Oricât de multe strategii terapeutice am utiliza în practica noastră psihologică, fără iertare și, mai ales, fără iertare de sine, nici un demers comun, psihoterapeut-client, nu este autentic. Amorțim, cel mult, niște suferințe care se vor reactiva, conștient sau inconștient în varii momente existențiale.
Ho’oponopono înseamnă, în limba hawaiană, ”a corecta o greșeală”, ”a îndrepta”.
Pentru înțelegerea noastră, mai înseamnă contact direct cu Sinele Superior, cu Divinul din tine. Este un proces perpetuu de comunicare intrapersonală, mai precis, de comunicare cu Divinul din tine, fără intermediari.
Practic, îl rogi pe Dumnezeu să purifice partea aceea din tine, din amintirile tale negate, refulate sau conștiente, care a creat problema. Purificarea conduce la eliminarea energiei asociate cu o anumită persoană, loc sau lucru. Energia negativă astfel eliberată, conduce la un nivel de vibrație (energie) superior. Conduce la un nivel de înțelegere și de acceptare superioare celor precedente și la modificarea evenimentelor perturbatorii, eliminând consecințe și reinstaurând echilibrul. Facilitează procesul iubirii, natural Vieții.
Tot ceea ce trebuie să faci pentru tine și pentru ceilalți este să schimbi perspectiva emoțională, practicând, zilnic, afirmații simple: ÎMI PARE RĂU; IARTĂ-MĂ;TE IUBESC; ÎȚI SUNT RECUNOSCĂTOR.
Nu-i ceri iertare lui Dumnezeu din Ceruri (Dumnezeu este peste TOT și în Toate, inclusiv în tine), nu este nevoie să ceri iertare unui om anume, ci să-ți ceri iertare ȚIE! Să te IUBEȘTI pe TINE! Să-ți fii ție RECUNOSCĂTOR!
În prima etapă, va fi un exercițiu mental, ulterior, aceste afirmații vor veni dintr-o conștiință mai înaltă, ca atare, cuvintele devin (sunt) energie pură și rezultatul benefic se manifestă instantaneu.
Să spunem că te-ai certat rău cu iubitul sau cu iubita. Reacția firească este să iei distanță de cel/cea care ți-a bulversat, pe bună dreptate, ființa. Și să-l / să o gratulezi cu epitete deloc măgulitoare și să te gândești la cine știe ce schimbări radicale. În mod natural, nu ai cum să eviți elucubrațiile astea mentale pline de furie. Nici nu recomand să le eviți. Lasă să se disipeze furia și mai apoi, practică terapia iertării. E ca și cum o mare năvalnică sau un uragan se transformă într-o întindere de apă perfect calmă și perfect cristalină.
Pentru că odată cu iertarea și cu reactivarea iubirii, accesezi, în tine, și Eu-l înțelept, EU-l profunzimilor, la nivelul înțelegerii raționale, perceptuale, emoționale, afective și spirituale. Vezi dintr-o altă perspectivă evenimentul dureros. Și înțelegerea acestui eveniment devine mai profundă. Vei fi surprins/surprinsă de reacția imediată sau ulterioară a celui/celei care ți-a zburătăcit ființa emoțională. Va fi o reacție pozitivă eminamente! Și o schimbare vizibilă la nivel comprtamental, mental, emoțional, afectiv și spiritual! Practică terapia iertării și vei înțelege.
În filosofia Ho’oponopono, orice problemă externă este pricinuită de o realitate negativă/nepurificată din tine. Purificând, curățând ceea ce există în stare latentă/inconștientă în tine, purifici și relațiile tale cu mediul din afara ta, cu oamenii care nu sunt altceva decât oglinzi ale tale!
În tehnicile terapeutice valide de deblocare emoțională, iertarea este elementul cheie. Și accesăm inclusiv zone din subconștientul colectiv al familiei, eliberând energiile blocate de gândurile, cuvintele, emoțiile și faptele înaintașilor noștrii. Este o practică de dezlegare, așa cum o numesc și o aplică rugăciunile creștine (Sfintele Masluri, Moliftele Sfântului Vasile), însă având ca scop IERTAREA și, în final, IUBIREA.
În psihotraumă, există convingerea demonstrată, în timp, prin tehnici regresive, prin observație directă și prin conștientizare, că noi, oamenii, moștenim multe aspecte negative, transgenerațional și transgenetic. Multe din fricile noastre fundamentale vin pe linie genetică, genealogică. Viața înseamnă miliarde de fire energetice interconectate la oameni, trecuți și prezenți, la gândurile, cuvintele, emoțiile și la faptele lor. Viața este Cuantă. Energie radiantă, adică.
Iertarea modifică realitatea subiectivă internă și, prin interconecție, și pe cea externă.
Vă recomand să citiți cartea ”ZERO LIMITE”, scrisă de Joe Vitale. Dincolo de abodarea tipic americană, centrată mult pe marketing, veți găsi elementele de bază și de profunzime ale acestei tehnici terapeutice care aparține medicului psihiatru hawaian, Dr. Ihaleakala Hew Len. Experiența lui terapeutică este astăzi, de notorietate, cel puțin prin rezultatele uimitoare, miraculoase.
Îmi pare rău. Iartă-mă. Te iubesc. Iți sunt recunoscătoare.
Dana Dumitra Dumitrache,
psihoterapeut

One Response

 1. Draga Doamna si acesta „tehnica” „terapie” a fost preluata trunchiat din ceva ce era real si functional si a fost preluata ca o noua forma de manipulare sau de stors bani prin spalare de creieri a credulilor.
  De fapt este vorba de Sfatul Batranilor care tineau ordinea firesca faptelor si lucrurilor in armonie cu grupul, familia, natura.
  Orice prejudiciu creat de unul dintre membrii, altuia, trebuia asumat si compensat.
  Viata si supravietuirea tuturor se baza pe asumarea responsabilitatii faptelor fiecaruia fata de sine si grup.
  Inainte de a pleca la pescuit sau vanatoare aduceau un omagiu marii si cereau sa li se dea dupa nevoie, multumind de darurile ce marea le va face.
  Cand vremea era rea se rugau pentru ca furtunile sa nu ii doboare si multumeau ca au scapat teferi.
  Cand erau vremuri de restriste se adunau si se rugau pentru sanatate si refacerea armoniei .
  Cand apareau conflicte de diferite teme – participau toti si Sfatul Batranilor judecau si apoi cereau sa se aplice legea pamantului, a compensarii prejudiciului si a iertarii fata de cel prejudiciat si fata de grup.
  Iar Sfatul Batranilor era compus dintr-un numar egal de barbati si femei mai in varsta – considerati intelepti prin viata si realizarile lor atat personale cat si de grup.
  Odata judecata facuta, hotararea se aplica si apoi se sarbatoreau ca ceva ce nu se va repeta si ca sunt dispusi sa isi asume si ceilalti membrii ai grupului lectia.
  Deci toti erau prezenti.
  Ceea ce se face acum nu are nimic in comun decat cateva cuvinte care poti sa le spui singur pana iti vine „acru in gura, dor de acasa” ca nimeni nu are nici in clin nici in maneca cu ele. Tu ai impresia ca vor functiona si astepti rezultatele si altii habar n-au ce vrei de la ei. Deci daca faci o crima si iti ceri iertare spunand cuvintele „tehnicii” sus amintite …nu stiu care va fi efectul sau daca va conta real. Ca si daca dintr-o neglijenta medicala si un tratament neatent efectuat iti moare copilul si invoci cuvintele magice sau cand constati ca sotul ti-a plecat cu banii firmei si amanta lui este prietena ta de-o viata. Tu ii transmiti noua „tehnica” si el la fel totul, s-a rezolvat.
  Daca vrem sa ne distram band apa din vase albastre si stand zen in beatitudine o putem face ca o forma de relaxare, dar nu mai mult.
  Viata nu uita, nu iarta si toate au consecinte care se platesc. Batranii intelepti stiau asta si se intampla si acum dar sunt ignorati sau prea putini mai sunt cu adevarat intelepti (doar pe la sate poate mai sunt). Deci metoda straveche care deriva de fapt din Huna era foarte practica ca o metoda de a tine ordinea si echilibru intr-o societate. Era o forma de justitie si de santatate cat si de aparare si protectie a grupului. Si a existat ceva similar si in toata Europa pana la aparitia religiilor crestine care au avut ca scop distrugerea identitatii spirituale autentice. Asiaticii au scapat – acolo fiind puternic Budismul si credintele traditionale care s-au perpetuat si pastrat pana azi ele fiind si forma de pastrare a identitatii nationale si a sanatatii fizice, emotionale si mentale in armonie cu natura.
  Ceea ce se utilizeaza acum este doar o alta tehnica de manipulare lipsita de adevar si substanta practica.
  In comunitatile romanesti din satele indepartate si greu accesibile se pastreaza inca (sper) Sfatul Batranilor sau al Inteleptilor ce stiau tainele locului, oamenilor si Universului local (tainele plantelor, izvoarelor, animalelor, campului, muntelui, vremii).
  Este trist si jenantt ca vrem sa facem in Romania ceea ce fac altii in alte locuri – obiceiuri americane sau ale altora si noi habar nu avem ce bogatii naturale avem noi bine conservate si transmise inca de generatiile de batrani parasiti acum de mijloace de trai, respect si cui sa le trasmita mai departe. Odata cu ei va muri ceva din identitatea nostra care nu stim sa o perpetuam. Habar nu avem cine ne sunt si ce stiu cu adevarat bunicii nostrii de la tara care au trait intelept depasind toate greutatile vietii, aparand cu propria viata identitatea de neam si cultura autentica. Dar stiintele locului nu se platesc si nu se invata la cursul de duminica 4 ore 1000 de euro. Batranii nu dau oricui sau pe banii stiinta vietii. Se invata temeinic in ani si se munceste cu adevarat pentru a le capata si intelege adevarata valoare. Poate nu e inca prea tarziu.
  Cu drag.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.