SEFUL tau iti face zile fripte! Nimic nu-l multumeste, nimic nu-ti iese bine! In opinia autoritatii, tot ceea ce faci e bun de aruncat pe apa sambetei! Critica, critica, critica! Zero solutii! Partenerul de viata iti cere sa o iei mai usor, caci te paste o somatizare de zile mari, in fapt, dureri fizice de tot felul insomnie si irascibilitate, si iti sugereaza ca problemele de la serviciu sa le lasi in afara casei.
Ce n-ai da sa gasesti formula prin care ti-ai putea imblanzi carcotasul, perfectionistul, fixistul tau sef !
In primul rand, lucreaza un pic la baza increderii in tine! Priveste-te in oglinda si vezi ce a mai ramas din stima de sine!
Gandeste un discurs asertiv, constructiv adica, in care sa introduci si Nu-ul si problemele de interrelationare dintre tine si el. Reaminteste-I portofoliul tau, inainte si dupa venirea in organizatia pe care o conduce. Alele skils-uri personale si profesionale care nu sunt suficient de valorizate in activitatea ta actuala.
Experienta organizationala si stilul de conducere s-au schimbat de la revolutia indrustiala, incoace. Ca sa fii creativ si disponibil pentru un eventual program prelungit neplatit, ai nevoie de critica constructiva, adica de solutii, de relatie subaltern-sef sanatoasa bazata pe incredere si comunicare bidirectionala completa si corecta, de motivatie extrinseca si intrinseca.
Daca discursul s-a lovit de un zid de neintelegere si de o explozie emotionala negativa, ai cel putin 3 solutii la indemana:
- Sa apelezi la priceperea in gestionarea conflictelor si in mediere a specialistilor de la departamentul de Resurse Umane, daca acesti specialisti exista in companie;
- Sa abordezi problemele profesionale in scris, fiind concis si, daca se poate, cat mai convingator argumentativ; poti sa o faci si verbal daca reusesti sa captezi atentia si sa convingi de autenticitatea si onestitatea cererilor tale.
- In ultima instanta, daca nu functioneaza primele doua abordari , sa depui eforturi pentru a fi relocat intr-un alt post, compatibil cu pregatirea si cu dorinta ta, in acceasi organizatie sau in oricare alta.
In psihologia organizationala nu este recomandat ca, la un nivel law sau middle position, sa ramai intr-o functie sau intr-un job mai mult de 4 ani, daca esti, bineiteles, licentiat. Este util sa cresti nivelul profesional parcurgand etape si experiente care sa te ajute sa cresti, sa parcurgi astfel, anumite etape profesionale benefice carierei tale.
In cele din urma, nu exista problema fara solutie!
Ca o opinie personala, separata de restul: te nasti LEADER, cresti ca si un LEADER (cu resursele tale date: inteligenta emoptionala, onestitate, moralitate inalta, profesionalism autentic). Leader-ul democrat este o rara avis in Romania. Leadership-ul poate fi educat si, ca atare, impus de reglementarile organizationale interne. ABUZURILE emotionale din partea autoritatii nu sunt sanctionate consecvent, cum se intampla in organizatiile care se respecta din afara tarii. Functionam dupa sistemul organizational X si asta inseamna, in primul rand, autoritate nedemocrata, poate insemna si autoritate despot sau autoritate neloiala, care nu creste compententa, ci o saboteaza. Calitatea profesionala a subalternului scade drastic, prin criza emotionala impusa de stresul prelungit (critica fara solutii, amenintari etc).
EUROPA FM (o echipa de profesionisti): duminica, 10 noiembrie, „O dimineata de Milioane”: http://www.europafm.ro/stiri/bazar/psihologul-dana-dumitrache-in-fiecare-duminica-in-emisiunea-o-diminea-a-de-milioane~n69893/
Dana Dumitra Dumitrache