Psihoterapia depresiei. Depresia nu-și cedează teritoriul ușor

Psihoterapia depresiei. Depresia nu-și cedează teritoriul ușor

posted in: Psihoterapie Adulti | 1

Ce gândesc și ce simt. Cine sunt și cine nu mai sunt. Ce mă împiedică să merg mai departe.

 

Suntem ființe emoționale. Viața are consistență și savoare în volbura aceasta a emoțiilor. Foarte rar se întâmplă ca o ființă umană să fie alexitimică, adică incapabilă să-și numească sau să își exprime emoțiile și sentimentele. Trăim bucuria și tristețea, speranța și deznădejdea, iubirea sau ura, cel puțin odată în viață.

 

În ultimii 25 de ani, românului i-a fost mai la îndemână să fie trist, să se simtă lipsit de nădejde și speranță, decât să se bucure, să îndrăznească să spere, să acționeze, să creadă în resursele sale de autoîmplinire.

 

Sunt mulți factori care transformă tristețea în depresie. Factori neurochimici, biologici, dar și factori sociali, existențiali.

 

În depresie, te scufunzi ca într-o pâclă. Trăiești pe avarie, inspiri și expiri pe avarie, gândești și acționezi ca dintr-un tub de oxigen expirat. Plângi mult, mănânci puțin sau dimpotrivă (pierzi sau iei în greutate semnificativ), viața devine nebuloasă, aproape imposibil de acceptat și de trăit. Nu mai vezi rostul existenței, nu mai ai chef să socializezi, nici măcar cu tine; ești ca o gaură neagră, un vid, și nu mai găsești recurse să vezi sau să simți esența a ceea ce ai fost sau, cu atât mai mult, a ceea ce ai putea fi. Renegi ceea ce ești. Totul e tenebros, insipid. Gândurile de nonexistență sunt suficient de viclene încât să se mențină în câmpul conștiinței destul de mult timp. Te întrebi, dacă mai ai, totuși, putere să mergi mai departe:

– De ce mai sunt aici? Care mai e rostul meu în viața aceasta?

Ești, poate, mai irascibil decât de obicei. Devii conștient de RĂU. Te identifici, deseori, cu RĂUL. Te trezești vorbind singur. Nu te-ai mai da jos din pat, dar o faci, în virtutea inerției.
Sufletul, esența ta divină devine un simbol al unei filosofii abstracte. De ce ar mai exista Dumnezeu pentru tine!?
Sau, dimpotrivă, singura ta realitate este Dumnezeul habotnic, rătăcit printre credințe de judecată și de mântuire. Conștiința unui EL=Dumnezeu/morală creștină te împiedică să-ți pui capăt vieții. Dar nu știi că, totuși, mori puțin câte puțin, că în corpul tău s-a instalat, la un moment dat, și o boală ireversibilă.
Depresia afectează activitatea/memoria celulară. Mai întâi somatizezi, corpul tău răspunde la suferința emoțională prelungită, apar durerile care mai de care: de cap, de articulații, de oase etc. .
Ești prins în capcana unui patern emoțional și mental aproape letal. Nu mai ai resurse să te eliberezi singur. Te ajută medicamentația anxiolitică și antidepresivă. Dacă nu ai abandonat și ajutorul acesta.
În definitiv, te întrebi, pură retorică, de ce-aș mai lua și medicamentele astea!?

Copiii nu sunt, întotdeauna, un obstacol, o rațiune anti-abandon de viață.
Îți este mai ușor să trăiești disperarea și durerea. Nici măcar nu-ți mai reamintești starea de bucurie. Bucuria, starea asta de bine e o fata morgana în deșertul gândurilor și emoțiilor tale catastrofale.

 

Depresia este precum cancerul. Te cuprinde și nu mai crezi ca te va mai și elibera. Nu știi că tu îi dai putere, tu ești prizonierul propriilor mecanisme autodistructive. Cheia este la tine și poartă numele de ”vindecare”. Ca să te vindeci, trebuie să devii conștient de dorința ta de vindecare. Și să acționezi ca atare. Nu abandona un plan de vindecare. Mulți oameni depresivi nu rămân în terapie suficient de mult timp ca să se vindece sau, măcar, să-și amelioreze simptomatologia invalidantă.

 

Ce declanșează tristețea prelungită și depresia?
Rănile vechi, moștenite sau dobândite: rana (trauma) de abandon, rana de pierdere, rana de abuz emoțional și fizic (inclusiv parental, dar și cel școlar prin copii abuzivi-opoziționali sau din pricina unui educator dur sau insensibil), pierderea unui job, dificultăți financiare severe, o boală incurabilă, fricile fundamentale (de moarte, de boală, de singurătate), deficitele enzimatice, anumite afecțiuni autoimune (leuconevraxita, tiroida autoimună).

 

Mică etiologie a depresiei. Alte modalități de tratare a depresiei.
Depresia prezintă un risc suicidar mare. Se instalează timpuriu, poate chiar din copilărie și reapare din vreme în vreme, reactivată fiind de diverse conținuturi/experiențe dureroase, neaduse în conștient sau/și nevindecate încă. Copiii triști sau/și anxioși au părinți (mama, în special) care se confruntă cu diferite suferințe emoționale și afective înainte de procreație, în timpul sarcinii și după.

Depresia se poate instala brusc sau treptat. Perioada prodromală (existența unor simptome care preced starea de depresie: insomnie, anxietate, tristețe, tulburări de alimentație) anticipează instalarea depresiei. Un episod afectiv durează aproximativ șase luni, însă, poate depăși, ca și durată, doi ani (depresie cronicizată). Un anumit procent de persoane care suferă de depresie pot dezvolta și o afecțiune bipolară (depresie maniacală, stări extreme de dispoziție).
Cum tratăm depresia.
Tratamentul depresiei este unul cumulativ, de durată, chimic, prin medicamentație, și suportiv, prin destructurare/desensibilizare cognitivă și emoțională, prin strategii de deblocare emoțională.
În depresie apar modificări ale dinamicii neurotransmițătorilor ca dopamina, serotonina, noradrenalina. Sunt afectate anumite zone cerebrale ca nodul amigdalian (reglează emoțiile), talamusul ( primește și transmite către cortexul cerebral majoritatea informațiilor senzoriale), hipocampul (implicat în procesele de memorie şi în reacțiile emoționale legate de anumite evenimente stresante/dureroase din trecut), cortexul cerebral.

 

Studii recente au evidențiat o legătură strânsă între anumite enzime prezente în organism și funcționarea corectă și completă a acestor neurotransmițători/arii cerebrale. Deficitul enzimatic poate fi răspunzător de instalarea anxietății, irascibilității/reactivității și a depresiei. Mineralele, micronutrienții sunt vitale pentru buna funcționare a creierului, de aceea alimentația corectă este cheia: fibrele (B-urile), seleniul, siliciul, clorofila, luminița de seară, anumite argile, sâmburii, inclusiv cei amari, semințele (in, chia, susan, dovleac), fructele deshidratate sau proaspete.

 

Etiologia depresiei este mult mai amplă, însă acesta nu este neapărat un spațiu destinat specialiștilor, așa că nu o dezvolt mai departe.

Oamenii depresivi au nevoie de spații deschise, de muncă fizică, de sport în natură, de contact cu natura verde, cu aerul, cu soarele, cu lumina! Pământul este un bun tratament antidepresiv. Plantați flori, lucrați grădina sau plimbați-va mult prin natură. Animalele de casă sunt buni companioni atunci când ești trist sau depresiv.
Socializarea are un rol important în tratamentul depresiei. Vorbește. Comunică. Un prieten bun, suportiv, o cafea sau un ceai sunt ingredientele unei eliberări emoționale.

 

Însă, nu uita omule emoțional: tristețea prelungită să te determine să ceri ajutorul specializat! Poate nu-ți dai seama, dar așa cum spuneam la începutul acestui articol, depresia este o natură manifestă vicleană. Te păcălește pentru că îți adoarme simțurile bune și te menține prizonier în capcana emoțiilor dureroase.

Sănătate. Gânduri bune. Emoții pure, inocente.
Dana Dumitra Dumitrache

One Response

 1. Adevarat mai ales ca daca la o bucurie oamenii se mai aduna, la o durere oamenii se evita. Schimbarile din ultimii douazecisicinci de ani au adus in viata nostra situatii extreme de viata, de comportament, sociale, financiare, relationale, de moda, spirituale, profesionale, decizionale. Instabilitatea locului de munca, posibilitatea de a achizitiona o casa dar si de o pierde datorita capacitatii sau incapacitatii de a achita un credit bancar, instabilitatea legislativa si economica a individului si a familiei, a valorilor de familie, a legaturilor dintre membrii familiei, a schimbarilor de valori si moda prin mass media care au intors sistemul de gandire spre imbecilizare si consum de orice fel. Apoi toate curentele spirituale si exacerbarea fenomenului religios cu toate aberatiile comportamentale atasate.
  Brusc mintea ordonata si planificata pe termen scurt, mediu si lung s-a vazut bulversata de realitatea obiectiva care manifesta mai mult fenomene distructive decat evolutive ca valori sustenabile. Si asta a afectat toate domeniile vietii si ale realitatii.
  Fiecare reactionam diferit la realitate si la socurile pe care realitatea ni le aduce in fata fara a ne preveni in vre-un fel – se intampla.
  Oricum si evenimentele previzibile ne afecteaza dar cele socante.
  Cel mai rau ne-a afectat instabilitatea locurilor de munca si lipsa unei economii sustenabile care sa ne permita a ne sustine economic si chiar de a progresa raportat la valoarea nostra profesionala si experienta acumulata in timp.
  Apoi adaptarea la factorul timp si evolutia noastra fireasca biologica si a necesitatilor noastre firesti de a intemeia o familie, de a avea copii, de a iti permite pentru tine si pentru membrii familiei o viata satisfacatoare cu cat mai multe impliniri (evenimente, sarbatori, aniversari, concedii, s.a.m.d).
  Familiile s-au destramat deoarece fiecare a trebuit sa plece pe un alt drum pentru a sustine nevoile personale mai apoi de familie – s-au instrainat de familie, de neam, de tara si si-au infuntat realizarile si greutatile pe meleaguri straine.
  Cei ce au vrut sa faca o activitate economica in tara s-au izbit de o multime de aberatii legilative si de imposibilitatea continuarii activitatii datorita incompetentei celor ce ar fi trebuit sa fie sprijin legal.
  Depresia a ajuns o stare normala de disperare a omului care nu este lovit de viata din incompetenta profesionala ci din incompetenta sociala si politica, in care, in propria tara este tratat ca un nimic in toate domeniile chiar de catre alti roamni si ei la randul lor nemultumiti, dar continuand in delasare si incompetenta crasa.
  Nu ne-a facut nimeni altcineva rau cat ne-am facut noi romanii intre noi. Noi ne-am autodistrus valorile cum n-au facut-o altii in doua mii de ani de istorie.
  Democratia a fost inteleasa in Romania ca fiecare face ce vrea, cum vrea, doar banii conteaza.
  Si ne-am trezit …..intr-un haos controlat de banci si diverse interese in care romanii sunt …fix pielea de pe pix.
  Depresia ca fenomen romanesc actual este firesca la orice varsta, data fiind de realitatile zilnice si viata haotica.
  Cand nu respecti legile firesti ale vietii si sfidezi totul inclusiv natura prin toate consecintele catastrofice practicate precum defrisari masive de padure, dealuri care au luat-o la vale, poluarea apelor, solului, poluarea electromagnetica in special in orase, te astepti la o viata echilibrata si armonioasa ?
  Suntem fiinte dependente de starea acestui pamant, orice facem are consecinte pe termen scurt, mediu si lung indiferent daca ne convine sau nu si pentru acesta planeta nu banii pe care ii aduna X sau Y conteaza .
  Planeta fiind vie emite in permaneta semnale care afecteaza tot ce inseamna viata cu profunde implicatii.
  Depresia este doar o forma vizibila de manifestare la specia umana a fenomenului de criza majora evolutiva cu complicatii pe termen scurt si mediu. Este un inceput de a ne obliga sa ne trezim in a ne analiza faptele zilnice si a ne asuma raspunderea pentru tot ceea ce facem si mai ales pentru ceea ce distrugem si ne autodistrugem ca specie periclitandu-ne existenta.
  Transformarile prin care trece planeta se datoreaza tuturor actiunilor concertate ale oamenilor, ale experientelor de orice tip care au produs modificari in structura interna a planetei si in campul atmosferic protector.
  Modificarile genetice asupra solului, hranei oamenilor si animalelor, dejectiile reziduale chimice deversate in ape, industria medicamentelor si mutatiile genetice provocate toate acestea si multe altele duc la deteriorarea conditiilor de viata generale si particulare a speciilor si in mod special al oamenilor.
  Trezirea constiintelor ar salva atat prezentul cat si viitorul. Dar asta inseamna educatie si cultura pro-viata, masuri politice si economice sustenabile, refacerea valorilor de familie si comunitare in sensul responsabilizarii pentru munca si valori universale.
  Depresiile dispar cand oamenii isi regasesc identitatea si valoarea personala in cadrul familiei, a comunitatii, a societatii simtindu-se utili si respectati la orice varsta.
  Si asta depinde de modul cum noi ne raportam la constiinta de neam, de tara, de apartenenta la acesta magica planeta Pamant pe care existam si sa o lasam nealterata generatiilor urmatoare reparand ceea ce am distrus din lacomie, prostie, ……
  Daca pana acum am tratat separat, acum ar fi cazul sa intelegem ca exista o constiinta planetara care actioneaza unitar si afecteaza toate formele de viata.
  Omul somatizeaza ceea ce suporta planeta in diferite zone, suntem organic legati de tot ce ne inconjoara, chiar daca nu suntem dispusi sa recunosteam asta. Medicina viitorului va tine cont de toate aceste aspecte devenind stiinta vindecarii sau stiinta distrugerii speciei.
  Trezirea constiintei si a respectului omului fata de toate formele de viata va duce la o stabilitate si o armonizare a vietii si a planetei. Sa folosim ceea ce ne este necesar vietii lasand si ei dreptul de regenerare si de echilibrarea naturala normala. Nu este religie, nici spiritualitate – este esenta vietii si conditia viitorului in A FII. Cu drag si cu respect.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.