Cum să ne privim adversarii cu ochi mai buni

Cum să ne privim adversarii cu ochi mai buni

posted in: Psihoterapie Adulti | 1

Cum sa ne privim adversarii cu ochi mai buni, cum sa nu le purtam ura celor care ne fac rău si cum ii iertam pe cei care ne greșesc sau ne fac rău voluntar?” Ana-Maria

Însăși faptul că ți-ai pus o astfel de întrebare te califică într-o etapă superioară de trăire; ești o ființă umană inspirată și centrată pe soluții care sublimează mentalul. Pentru că, vrei să știi cum să te împaci cu cei care îți fac rău, cu cei care sunt toxici și îți consumă energie mentală și emoțională; cu alte cuvinte, te secătuiește de energie.
Vrem …, dar drumul de la dorintă la putință este provocarea cea mare! 

Deci, ce ne împiedică să ne împăcăm cu noi înșine și cu ceilalți?

 

1. Realitatea emoțională și mentală internă. Ceea ce suntem în interior transmitem în afară. Și atragem evenimente care ne atrag atenția asupra continuturilor negate/refulate, existente la nivel inconștient, în propria noastră ființă. Vinovăția, ca și conținut emoțional inconștient, poate să atragă experiențe dureroase, nedreptăți, umilințe. Furia reprimată poate să atragă alți oameni furioși în existența noastră. Sau critici nesfârșite de la acei oameni importanți, din viața noastră și/sau manifestări opoziționale, colerice.

 

2. Ca să oprim ciclicitatea experiențelor dureroase sau toxice, trebuie, mai întâi, să devenim conștienți de ceea ce purtăm în interior, noi înșine. Acceptă ceea ce ești. Confruntă ceea ce ești cu ceea ce manifești. Dorește-ți vindecarea și schimbarea. Partea exterioară a vieții tale este o proiecție a ceea ce porți în interior. Fii pregătit(ă) să ierți! Acceptă faptul că poți să ierți.

 

3. Iertarea nu este o afirmație, ci un TRAVALIU. Un proces mai scurt sau mai lung de conștientizare, înțelegere și acceptare a ceea ce EȘTI, a ceea ce TRAIEȘTI, a ceea ce ai PUTEA FI, cu reverberații profunde în Conștiința ta și în calitatea evenimentelor pe care le-ai putea trăi.

 

4. Întreabă-te ce anume te împiedică să trăiești în afara conflictelor. Și dacă ai trăi, în continuare, în interiorul conflictelor și a fricii, ce ți s-ar putea întâmpla dezagreabil?

 

5. Întreabă-te și ce ai putea pierde dacă ai trăi în armonie cu tine și cu ceilalți!

 

6. Întreabă-te ce nu poți ierta în tine însuți/însăți. Sau ce parte din tine strigă încă după ajutor.

 

7. Comportamentul problematic al celorlați în relație cu tine are rădăcini în partea din tine nevindecată încă. Dacă un șef este insensibil și te admonestează ca pe un copil, de față cu ceilalți colegi, s-ar putea ca acesta să redeschidă o rană de nedreptate din trecut, poate și o furie reprimată. Și furia ta întreține energia victimei din tine și energia ”călăului” din el.

 

8. Nu-l poți ierta pe cel care ți-a făcut rău, dacă nu ești pregătit să te ierți pe tine. În trecut sau în prezent există ceva/ sau mai multe, care te ține departe de tine, de iubirea de tine!

 

9. Cu cât mai intensă este emoția de umilință sau de nedreptate, cu atât mai departe este puterea ta de a ierta în mod plenar. Repet, simpla afirmație nu ajută sau ajută, dar la nivel superficial. Vei reactiva rana nedreptății și în viitor.

 

10. Corpul îți va răspunde. Vei ști că ești pregătit să ierți și să primești iertare atunci când o energie caldă, revigorantă te va învălui și corpul tău va reacționa prin fiori de bucurie. În acel moment și nu în următorul, fă gestul care încheie relația până atunci toxică. Iartă-te. Iertându-te, deschizi o ușă a vindecărilor în lanț. Celălalt te va ierta. Și va fi pregătit să vindece comportamentul indezirabil, cel puțin cel din relația cu tine. Viața ți-l va aduce și mai aproape, ca prieten, sau îl va îndepărta, pentru că TU nu-l mai ții captiv în gândurile și emoțiile tale.

 

11. Nu e greșit să urăști. E greșit să îți negi sentimentele și emoțiile. Negându-le, îndepărtezi din câmpul conștiinței oportunitatea de a accepta, de a înțelege și de a ierta. Urăște până când vei fi pregătit să ierți.

 

12. Privește-te pe tine cu ochii compasiunii și ai înțelegerii. Revolta se va topi, iar problemele vor căpăta o perspectivă nouă, generând soluții neașteptate.

 

13. TU EȘTI ceea ce TRĂIEȘTI, am fi spus ieri. TRĂIEȘTI CEEA CE EȘTI, am spune astăzi. . Dă-ți voie să fii ceea ce vrei să fii. Nu să fii ceea ce nu vrei să fii. Nu sări peste etape. Conștientizează. Acceptă. Iartă. Vindecă.
Dana Dumitra Dumitrache

 

One Response

 1. Da, tot ceea ce ai scris tu sunt adevarate …. dar pana sa ajungi la aceste concluzii … trece ceva timp… si…
  Unele lucrui, fapte, vorbe se intampla dintr-o data , nefiind manifestate pana atunci. Se intampla tuturor sa fim intr-o zi intr-o pasa proasta sau sa gresim ceva aparent banal. Sa avem o stare de irscibilitate sau nici o o idee in cap. Asta nu inseamna ca pentru o greseala sau o stare trecatoare ni se va pune aceeasi placa indiferent cine este acela- sef/a, sot/ie, partener/a sau oricine altcineva. Uneori rectiile lor fata de noi sunt excesive si atunci nu dau doi bani pe ceea ce spun unii .. karma… cred doar ca este un exercitiu de forta provenit dintr-o pozitie superioara fie ea si temporar. Exceptie cazurile cand datorita incompetentei personale sau a deciziilor bruste moare un om.
  Nimeni nu se poarta perfect conform manierelor elegante sau codului si normelor de conduita intr-o societate.
  Stresul, starile diferite,problemele de sanatate, de familie, emotiile, realizarile, nerealizarile in toate planurile ne influenteaza comportamentul zilnic.
  Suntem uneori marcati de evenimente care ne afecteaza pe termen lung starile – o casatorie, o viitoare nastere, un deces in familie, achizitionarea in rate a unei case, incapacitatea de a plati creditul, divortul, un diagnostic dur, pierderea locului de munca…
  Sunt schimbari atat majore ca cele de mai sus dar si mai aparent banale cu o mare rapiditate asupra carora inca nu avem timp sa le constientizam si sa ne adaptam imediat cu trei cuvinte si gata – s-au solutionat. Te iubesc, multumesc, iarta-ma, ma iert si gata toate au reintrat in normal si eu zambesc. Nici un om ca si nici o rana nu se vindeca in trei minute. Asa ce distractie ar fi. Azi iti moare mama spui trei cuvinte, inviaza sau nu si tu zambesti mai departe fericit.
  Sau ajungi sa divortezi de omul pe care il iubesti si il ingrijesti, ajuti, susti de x ani, pentru ca s-a indragostit de o persoana mai tanara si ar trebui sa spui trei cuvinte si gata sa zambesti fericita fiecare pe drumul lui – ca asa e karma, simplu. Oare ???
  Cand faci o operatie sau te-ai taiat dureaza ceva timp pana organismul isi revine si presupunem ca el este mai intelept decat noi deoarece este creatie divina ca suport pentru viata sub acesta forma a speciei umane. De ce avem sentimente profunde care dureaza ani ? De ce traim emotii, de ce avem vise si curajul de a le realiza pe termen lung ? Pentru ca avem constiinta si constanta.
  Ceea ce se incearca acum prin trei cuvinte este manipulare.
  Categoric oricine are nevoie de o resetare a constiintei fata in fata cu o situatie si cu realitatea. Dar asta inseamna asumarea raspunderii si responsabilitatii pentru propria viata si de fi constient/a ca sunt momente cand nu stii nimic si chiar ai nevoie de ajutorul celor dragi, de suportul familiei sau al unui mentor – cineva care a trecut si depasit acea situatie cu demnitate pastrandu-si mintea lucida si infruntand situatiile create organizandu-si viata si ridicandu-se la nivelul capacitatii sale de functionare.
  Nu suntem educati din familie si nici din scoala pentru a ne asuma responsabilitati si de a invata sa ne ridicam uneori ca pasarea Phoenix din propria cenusa – dar exista momente cand trebuie sa invatam si asta, sa ne simtim utili si sa ne recalibram fortele bazandu-ne pe noi insine ca un intreg.
  Faptul ca pasam in exterior o vina sau o responsabilitate ne face slabi in fata vietii si a societatii sau a celor suficient de meschini sa profite de acesta in favoarea lor , in nici un caz a noastra.
  Acest dialog cu noi insine este dificil pentru ca nu il exersam si multi spera sa atarne de cineva.
  De asemenea un om puternic nu ataca un om lovit sau intelege o incapacitate temporara. Un las, un neprofesionist, un egoist, un manipulator, un meschin, un oportunist va lovi si el/ea profitand sau distrugand deoarece atat il duce capul si acesta este metoda de parvenire.
  O vedem functionand zilnic. Mai rar variante de oameni cu adevarat puternici si intelepti.
  Ajungem astfel la capitolul educatie si cultura. Primele care sunt jalnice in Romania si ne miram de consecinte si credem ca spiritualitatea de doua zile ne va rezolva probleme zilnice ……..
  Suntem proprii nostri adversari si modul cum putem schimba asta este sa ne asumam constiinta ca avem toata stiinta in noi pentru a depasi orice eveniment daca ne dam noua incredere si timp traind constient prezentul cu bune si mai putin bune. Conteaza cum vrem sa traim maine si sa ne gasim in noi capacitatea de a lua decizii ale caror efecte sa le putem suporta si accepta in relatia dintre noi si orice tip de partener.
  Viata este o scoala continua a valorilor si non valorilor – dar la un moment dat descoperim de ce unele se numesc valori universale si asa si raman indiferent de timpul istoric si de moda. Cu drag si cu respect.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.