Copilul empatic și altruist

Într-o existență abulică, în care primează materialul și zerourile din coada unei cifre, iar iubirea rămâne aceeași rara avis, copiii noștri copiază modelul pe care îl au la îndemână: adultul care îi hrănește dorințele și nevoile.

Copilul învață de mic să pretindă și să înțeleagă că tot ceea ce cere primește i se și cuvine, fără discernământ, fără responsabilitate, fără efort.

Când s-a născut Horia, fiul nostru, i-am ”ursit”să trăiască experiența iubirii pământești, în toate manifestările EI, de la a primi cu recunoștință și bucurie iubirea până la a dărui iubind, dincolo de condiții. Astăzi, imbrătișează la propriu și la figurat ființe (oameni, animale, păsări) și neființe (pietre, văzduh, soare, lună, stele).

Pentru el, pietrele au energie verde, care vindecă. Ne-a informat scurt, când avea 3 ani și jumătate.

În urmă cu câteva săptămâni a văzut o pasăre moartă, călcată de o mașină. S-a oprit, a privit-o gânditor, si-a ridicat ochii spre tatăl său și i-a zis hotărât:

– Tati, hai să o luăm acasă, să îi dea mami cu cremă și să-i vindece buba!

Firesc. Mami este vindecătorul de serviciu! Vindecă orice: fără injecții, cu creme pentru fiecare gen de bubă și cu … lumina verde din pietrele de pe pervazul din camera lui. Ce am învățat, învățat rămâne. O ști el ceva ce noi, părinții lui, nu știm încă.

I-a luat puțin timp soțului meu să ii explice că pasărea s-a dus la Doamne-Doamne și că buba nu se mai vindecă. Ca o sincronicitate stranie: eu însămi am întâlnit, în aceeași zi, o pasăre moartă: un pui de cioară pe care tot încercasem să-l protejez (si părinții lui la fel, făcând gălăgie ca să alunge prădătorii) de mătura vecinei . În van. Ceva sau cineva i-a întrerupt călătoria în viața aceasta. Abia învâțase să zboare.

Copiii au, in mod natural, deschidere către iubire, către compasiune. Sunt senzitivi, deci empați infailibili. Dacă oamenii importanți din viața lui sunt educatori și susținători morali autentici, atunci le va fi ușor să urmeze drumul acesta poavazat cu puterea vindecătoare a înțelegerii profunde, a iertării și a acceptării.

Despre iubire și compasiune l-a învățat și pisoiul Blue. A venit în viața noastră în avanpremiera sosirii pe lume a lui Horia. Blue l-a învățat să fie și independent , dar și să ceară autonomie, când insistăm în grija față de el.

Jucăriile le oferă celorlați copii, celor care nu au. Și el primește de la alți copii. Oferă și cea mai dragă jucărie, fără proteste. I-am testat altruismul și răspunsul a fost infailibil, de fiecare dată: a dăruit cu bucurie! Cu bucuria pe care doar inocența o are!

Nu este naiv. Este încrezător. Și știe ce ii face bine și ce nu. Se joacă doar cu acei copii care sunt la fel ca și el: iubitori. Nu știu cum le detectează calitatea aceasta a inimii și a sufletului, dar o face/alege desăvârșit. Își face prieteni oriunde. Inclusiv astăzi, in incinta unei Instituții de Stat, și-a făcut doi prieteni. El a făcut primul pas. Și a fost bine primit. Se numește inteligență emoțională (socială). Să socializezi, să interrelaționezi ușor, să fii intuitv, empatic, altruist. Inteligența emoțională se educă, încă de timpuriu.

Inteligența emoțională este un garant al împlinirii, pentru că te învață să privești în profunzimea evenimentelor din viața ta, în esența lucrurilor, dincolo de aparențe, te învață să faci față frustrărilor și agresiunilor din interiorul tău și din afara ta și te mai învață să prețuiești cu înțelepciune particula de lumină din comportamentul greșit, din atitudinea deloc binevoitoare, din cuvântul celui / celei care nu înțelege, nu iartă, nu uită.

Întelegând, iertând, acceptând o realitate diferită de a ta, poți să construiești o alta solidă, stabilă, pentru că îți eliberezi mintea și corpul de toxine. Stresul nu mai devine o boală emoțională, mentalaă și fizică. Știi cum să descarci o trăire negativă. Știi să eviți sau să atenuiezi o suferință prelungită. Știi să îi oferi celuilalt ceea ce are nevoie. Inteligența emoțională are calitatea de leadership. Înveți să manageriezi corect orice situație conflictuală . Și să produci schimbare în jurul tău.

Un copil ematic și altruist are toate șansele să fie un invingător. Bunătatea este un atu, nu o vină sau o slăbiciune.

Să creezi un conflict e ușor. Să îl transformi în ceva constructiv și bun este o artă.
Arta aceasta este utilă copiilor noștri. Îi crește demn și liber.

Să învățăm de la copii.

Dana Dumitra Dumitrache

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *